Roger Hallstensson fick typ 2-diabetes för ett halvår sedan. Han hade dock inga typiska symtom för sjukdomen, utan det var på grund av en annan anledning som han var inne på sjukhuset, som det uppdagades.
– Jag kände inte igen de vanliga symtomen som törst eller några andra tecken på att det kunde vara diabetes, säger Roger.
Roger Hallstensson, 58 år, fick vetskapen om att han hade typ 2-diabetes för ett halvår sedan, där inga klassiska symtom hade visat sig. Det var på grund av ett besök på sjukhuset på grund av en annan anledning som det uppdagades att han hade typ 2-diabetes. Med ett jobb som personlig tränare, hälsocoach och föreläsare inom hälsa så var egentligen sannolikheten för honom att få sjukdomen inte så stor. Men med en pappa som fick typ 2-diabetes i 60-års ålder och släktingar bakåt i tiden som blivit blinda i sviterna av sin typ 1-diabetes var det i Rogers fall inte hälsorelaterat utan istället genetiskt. Han hade då högt blodtryck, och var inte lika flitig med träning under en period, vilket kan ha varit orsaken till att hans diabetes bröt ut.
Roger har i stort sett tränat i hela sitt liv samt gjort klassikern med sonen, trots det så fick han diagnosen typ 2-diabetes. I dag tränar han fem till sex dagar i veckan och håller vikten för att ha ett så jämt blodsockervärde som möjligt.
– I dag kör jag tre pass styrketräning, två intervallpass och ofta ett distanspass till helgen då det kan bli cykling i tre timmar, där jag efter fler än 16 timmar efter en aktivitet har sänkt glukos i kroppen, där det efter 48 timmar börjar att klinga av, fortsätter Roger.
Numera är han noga med kosten
När det gäller kosten så tänkte han tidigare inte på vad han åt.
– Jag tänkte inte på vad jag åt utan stoppade i mig lite utav varje. Jag åt helt enkelt för gott, berättar Roger.
I dag är han kostrådgivare sedan fyra år tillbaka och också mer medveten om vad han stoppar i sig, där han har en helt annan kosthållning.
– Jag gör ett aktivt val för ett bättre leverne. Man får tänka om lite grann, så jag undviker söta drycker som läsk, godis och väljer hellre fullkornsprodukter och lägre fetthalt på mejeriprodukter.
Han jobbar även som PT samt som medicinsk tränare där han har ett flertal patienter med mycket stress i vardagen och övervikt som han tränar med fysisk aktivitet.
– Är man överviktig så orkar man inte lika mycket.
När du kommer till Roger så får du först göra en kroppsscanning. Utifrån det sätter Roger upp ett schema gällande kost och träning och tränar tillsammans med dig.
– Jag jobbar mycket med individuell träning, så att de inte ska komma tillbaka in i sjukvården.
De får även fylla i en blankett om vad de äter och hur mycket, där Roger tittar på bland annat näringstillskott och ser vad de kan byta ut för att må bättre.
– Byt gärna till fullkorn och minska fettet i mejeriprodukter. Hoppa över processat kött, söta drycker som läsk samt godis.
Han berättar även att vi år 1960 drack 22 liter läsk per år per person, och att 2010 var summan 92 liter läsk per år per person. Vilket är en skrämmande utveckling.
Vikten av att vi rör på oss
Förutom att Roger är PT och kostrådgivare så håller han även olika föreläsningar, Nyligen höll han en föreläsning för 60 + där han lärde dem att aktivera båda hjärnhalvorna samtidigt för att öka blodgenomströmningen, för att motverka demens och Parkinson.
– Det händer så mycket i kroppen när vi blir äldre, förklarar Roger.
Han nämner också vikten av träning och aktivitet och rekommenderar att man ska röra sig 150 minuter i veckan och helst bli lite småvarm.
– Om du har diabetes, så helst 30 minuter till en timme per dag. Gör ett aktivt val för att må bra. Sköter man sin typ 2-diabetes så minskar man risken för hjärt- och kärlsjukdomar, avslutar Roger.
Läs mer om Roger och få hälsotips på hans hemsida, activhalsa.se där han erbjuder medicinsk träning med fokus på långsiktig hälsa, och möjligheten att må bättre – längre:
Rogers tips till typ 2-diabetiker:
– Ät mer baljväxter, frukt, grönt, fullkorn, fisk och skaldjur. Helst 500 gr frukt + grönsaker per dag.
– Dra ner på det mättade fettet. Byt till raps- och olivolja.
– Rör på dig var 20’nde minut i 2 minuter.
– Träna varannan dag. Gärna kondition, intervall samt styrketräning med vikter.
– Tänk på kosten och ta bort socker.
– Välj fullkornsprodukter.
– Välj mejeriprodukter med lägre fetthalt.
– Minska intaget av rött kött.
– Ät variationsrikt.
– Hitta en långsiktig lösning gällande träning och kost.
– Ta hand om dig för att hålla följdsjukdomar borta.
– Träna på ett hälsosamt sätt. Du behöver inte bli elitidrottare.
Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat
______________________________________________
Insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige är en stiftelse som grundades 2006 i Sverige. Stiftelsens syfte är att samla in pengar till diabetesforskningen och sprida kunskapen om diabetes till allmänheten. Sedan starten har Diabetes Wellness Sverige skänkt ca 80 miljoner kronor till diabetesforskningen. Insamlingsstiftelsen ingår i ett nätverk av organisationer i flera länder som tillsammans stöttat forskning som syftar till att hitta ett botemedel mot diabetes och har ett 90-konto sedan 2007, 900116-5. www.diabeteswellness.se